Cara Kira Gerakan Bayi Dalam Kandungan. Bahaya Kalau Kurang Gerak!

[rank_math_breadcrumb]

“Bagaimana mengira gerakan bayi yang sebenarnya? Tadi selepas doktor terangkan rasanya dah faham, tapi keliru pula bila dah sampai rumah. Bahayakah kalau bayi kurang gerak?”

Bagi ibu yang pertama kali hamil, mungkin ada yang tertanya-tanya bagaimana rasanya gerakan atau tendangan bayi. Bagi semua wanita yang pernah merasakannya pula, tentu akan bersetuju bahawa sensasinya amat mengujakan dan boleh membuat mereka gembira.

Sebenarnya, pergerakan bayi yang baik juga adalah petanda bahawa bayi berada dalam keadaan yang sihat dan memuaskan. Sebab itulah, doktor akan meminta anda memantau gerakan bayi sepanjang masa. Jika bayi kurang gerak, ianya mungkin tanda-tanda awal bayi anda tidak sihat dan memerlukan perhatian doktor.

bayi kurang gerak
Foto Kredit: babycentre.co.uk

Bilakah Gerak Bayi Mula Dirasakan?

Menurut Dr Muhammad Izzat melalui The Malaysian Medical Gazette, kebanyakan wanita hamil akan pertama kali merasakan pergerakan bayi mereka ketika 18 hingga 20 minggu usia kandungan.

Sekiranya ini adalah kali pertama anda hamil, mungkin anda akan mula menyedarinya lebih lewat. Sebaliknya, jika anda pernah hamil sebelum ini, pergerakan bayi boleh dirasai lebih awal, iaitu kira-kira pada minggu ke-15 dan minggu ke-18.

Cara Mengira Gerakan Bayi Yang Mudah

Menurut BabyCenter, sebenarnya tiada jumlah tendangan yang tetap yang perlu dirasakan setiap hari. Ada yang mengisi corak atau gerakan bayi di dalam carta.

Dalam sebuah laman web Fit Pregnancy, antara cara yang boleh dilakukan adalah dengan memahami corak pergerakan bayi semasa kita berjaga.

  • Pertama sekali, pilih waktu bayi paling aktif, contohnya selepas makan.
  • Kemudian, duduk dalam keadaan mengangkat kaki atau berbaring mengiring.
  • Setiap kali anda merasakan gerakan, catatkannya sebagai pergerakan sehinggalah cukup 10 kali. Ia boleh mengambil masa 15 minit hingga 2 jam.

Selepas beberapa bulan memantaunya, anda akan dapat mengenalpasti jika bayi kurang gerak berbanding biasa.

Apa pun, perlu diingat, apabila kehamilan semakin membesar, bayi akan mempunyai kurang ruang untuk pergerakan. Maka, ibu mungkin akan kurang merasakan gerakan bayi seiring dengan meningkatnya usia kehamilan.

Selain menggunakan carta gerakan bayi, anda boleh juga menggunakan aplikasi telefon pintar seperti Baby Kicks Monitor, Baby Kicks Counter, dan Sprout Pregnancy untuk membantu memantau pergerakan ini.

bayi kurang gerak
Foto Kredit: mamamia.com.au

Apa Risiko Jika Bayi Kurang Gerak?

Bayi kurang gerak dikaitkan dengan keadaan kesihatan bayi yang agak serius, seperti tidak mendapat oksigen atau nutrien yang mencukupi.

Di samping itu, kematian dalam kandungan atau ‘stillbirth’ dapat dielakkan sekiranya anda dapat mengesan sebarang ketidaknormalan pada gerakan bayi.

Jika disyaki perkara ini berlaku, doktor anda dapat membantu anda dan memberi panduan tentang apa yang perlu dilakukan

Kongsikan Artikel Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jom Baca Artikel Di Bawah