Cara Menjaga Bayi Baru Lahir

cara menjaga bayi baru lahir
[rank_math_breadcrumb]

Cara menjaga bayi baru lahir adalah berbeza dengan cara menjaga anak kecil yang makin membesar. Mereka memerlukan penjagaan yang lebih rapi kerana ini pertama kali mereka berada di dunia, setelah sekian lama berada di dalam rahim ibu mereka.

Proses penjagaan ini memerlukan si ibu untuk punyai kesabaran, ketekunan, kegigihan serta kekuatan untuk melakukan tugas-tugas yang agak rumit dan memenatkan, tetapi berbaloi dek kerana dapat melihat proses pembesaran si manja berlaku di depan mata.

Bagi ibu yang yang kali pertama melahirkan anak, proses ini bukan mudah dan merupakan satu cabaran baru bagi dirinya. Di saat kesihatan masih belum pulih, dia perlu memberi perhatian pada bayi yang baru dilahirkan itu. Dengan sokongan keluarga dan teman-teman di sekeliling, si ibu diharapkan dapat menjaga kesihatan dengan baik agar dapat menjalankan tanggungjawab pada bayinya.

 

Cara Menjaga Bayi Baru Lahir, Beberapa Tips dan Panduan Mudah

#1 Uri bayi
Penjagaan bermula dengan uri bayi. Uri bayi hendaklah dibersihkan dengan sebaiknya dan ditanam mengikut hukum syara’.

#2 Mandikan bayi dengan air suam
Sediakan terlebih dahulu baju, stoking, barut, minyak bayi dan sebagainya sebelum memandikan bayi. Selepas mandikan dia, anda tak perlu lagi nak kelam kabut.

#3 Lapkan bayi supaya kering
Untuk mengelakkan bayi anda sejuk, lapkan segera dengan tuala tebal. Gunakan ‘alcohol swab‘ yang dibekalkan oleh doktor untuk disapukan pada tali pusat bayi supaya jangkitan kuman dapat dielakkan.

#4 Gunakan minyak bayicara menjaga bayi baru lahirSapukan minyak bayi pada perut, belakang badan, belakang betis dan tapak kaki bayi anda untuk beri keselesaan kepadanya. Minyak bayi juga baik untuk hilangkan kembung perut yang terjadi akibat daripada angin yang terkumpul.

#5 Pakaiancara menjaga bayi baru lahirPakaikan barut dengan kemas, usah terlalu ketat dikhuatiri menyukarkan bayi bergerak. Pakaikan bayi anda pakaian yang lembut, tidak panas, sesuai dan selesa.
Bagi anda yang memakaikan bayi dengan lampin pakai buang, sentiasa peka dengan kesihatan kulit mereka. Usah biarkan mereka memakai lampin basah terlalu lama. Ini untuk mengelakkan bayi dari mengalami ruam di bahagian punggung.

#6 Susu ibu
Sendawakan bayi tiap kali selepas mereka menyusu. Ini untuk mengelakkannya dari mengalami kembung perut. Pakar menasihatkan ibu-ibu supaya menyusukan bayi secara penuh selama 6 bulan. Bermaksud anda perlu elakkan sebarang minuman lain untuk bayi anda. Biarkan mereka mendapat khasiat penting dengan sempurna untuk 6 bulan pertama.

Cara menjaga bayi baru lahir tidak terhad pada tips-tips di atas sahaja, bahkan ia juga termasuklah menjaga kulit bayi, menyediakan makanan pada bayi, peka dengan isyarat-isyarat tangisan bayi dan proses mendidik bayi itu sendiri.

Dan suka untuk kami ingatkan di sini bahawa tips-tips yang dikongsikan ini walaupun nampak seakan β€˜mom-related job’, tidak semestinya si ibu sahaja yang kena buat bersendirian. Jadi si ayah, be gentleman. Kindly assist your wife, please πŸ™‚

Kongsikan Artikel Ini

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jom Baca Artikel Di Bawah