5 Tips Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul. Elakkan Jangkitan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

“Kenapa kulit umar merah-merah ni? Kasihannya… Mungkin akibat peluh atau sebab cara mencuci pakaian bayi yang tak betul. Itulah, ayahnya campurkan saja semua dalam mesin basuh.”

Kulit bayi yang baru lahir memang amat sensitif. Malah, selepas beberapa bulan pun mereka masih mudah terdedah kepada jangkitan dan habuk dari persekitaran. Oleh itu, setiap langkah pengurusan bayi daripada pengendalian makanan, pakaian, dan aktiviti hariannya perlu diselia dengan cermat.

Salah satu perkara yang kita perlu titikberatkan adalah cara mencuci pakaian bayi. Melalui cara yang betul, ruam, alergi, atau masalah kulit dapat diminimakan. Ia juga menghindari bayi daripada terdedah kepada masalah kesihatan yang lain yang berkaitan.

5 Cara Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul

Berikut adalah 5 tips yang perlu anda praktikkan dalam cara mencuci pakaian bayi.

1. Elak Guna Sabun Berbau Kuat

Sebagai orang dewasa, kita memang suka pakaian yang berbau wangi. Lebih wangi, lebih bagus, bukan?

Tapi bagi bayi pula lain halnya. Sabun yang berbau kuat ini biasanya mengandungi bahan kimia tidak serasi dengan kulit sensitif. Oleh itu, rendamkan pakaian bayi dalam sabun pencuci khusus yang dicampur bersama air suam. Biasanya sabun bayi ini tidak terlalu harum.

Tidak perlu menggunakan cecair antiseptik melainkan jika telah mendapat arahan doktor. Ini kerana, larutan antiseptik juga ada mengandungi bahan kimia tertentu yang tidak diketahui kesesuaiannya dengan kulit bayi.

5 Tips Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul. Elakkan Jangkitan! 1
Foto Kredit: lofficiel.vn

2. Asingkan Dari Pakaian Anda

Jangan campurkan pakaian anda atau orang dewasa untuk dicuci atau direndam bersama pakaian bayi. Pakaian kita mungkin mengandungi kotoran yang boleh berpindah kepada pakaian bayi, lalu menjadi punca alergi atau ruam.

Maka, sediakan sebuah bakul khusus untuk anda meletak pakaian kotor bayi selepas dipakai.

5 Tips Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul. Elakkan Jangkitan! 2
Foto Kredit: homedit.com

3. Cuci Pakaian Yang Baru Dibeli

Walaupun pakaian yang baru dibeli nampak begitu bersih dan wangi, jangan lupa mencucinya terlebih dahulu sebelum dipakai.

Pakaian tersebut sebenarnya telah melalui proses bertukar tangan yang panjang dari pembuatannya di kilang, pemborong, dan seterusnya ke kedai-kedai pengedar. Di kedai atau pasaraya pun, ramai yang telah memegangnya. Jadi, lebih selamat jika anda mencuci pakaian tersebut agar lebih terjamin kebersihannya.

5 Tips Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul. Elakkan Jangkitan! 3
Foto Kredit: ebay.de

4. Jemur Di Bawah Matahari

Kuasa sinaran matahari dapat melindungi pakaian daripada bakteria. Jadi, seeloknya elakkan menjemur pakaian bayi di dalam rumah atau di tempat yang tertutup.

Kalau rajin, anda juga boleh menggosok pakaian menggunakan seterika. Menurut The Health Site, tindakan ini boleh membantu menjamin kebersihan pakaian bayi kerana kepanasan daripada seterika dapat meminimakan bakteria pada pakaian.

5 Tips Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul. Elakkan Jangkitan! 4
Foto Kredit: babytuto.com

5. Simpan Dalam Tempat Bertutup

Pakaian yang telah dicuci dan dilipat sebaiknya disimpan dalam almari atau bakul yang bertutup.

Tapi jangan risau, sekiranya anda hanya mempunyai jenis yang terbuka, anda boleh menutupnya dengan sehelai napkin atau lampin.

cara mencuci pakaian bayi
Foto Kredit: brit.co

Mudah Bukan?

Tidak sukar sebenarnya untuk mengamalkan cara mencuci pakaian bayi yang betul. Dengan langkah ini, anda dapat meminimakan risiko jangkitan atau alahan kepada bayi.

Walaupun mungkin agak leceh berbanding biasa, tetapi tentunya ia lebih selamat demi menjamin kesihatan bayi anda.

Kongsikan Artikel Ini

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

1 thought on “5 Tips Mencuci Pakaian Bayi Yang Betul. Elakkan Jangkitan!”

  1. Saya ada soalan untuk ditanya…jika saya campur basuh tuala baby dan pakaiannya..didapati bulu pada tuala telah melekat ke baju baby selepas dibasuh….setelah kering saya hanya menepuk untuk buang bulu yang melekat…adakah saya perlu mencuci nya lagi atau pun biarkan?
    Sekian ,terima kasih

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

NAK TAK...TIPS-TIPS BABY & PARENTING

Antara tips-tips yang akan kami kongsikan ialah...

JOM FOLLOW KAMI DI TELEGRAM