7 Tanda Hamil Anak Lelaki Tanpa Imbasan ‘Ultrasound’

[rank_math_breadcrumb]

“Hari tu pergi ‘check’ ultrasound, doktor kata masih belum nampak ‘baby boy’ atau ‘baby girl’. Main sorok-sorok pula anak Mama ni ya? Hmm… Tapi kalau ikut orang tua-tua, macam ada banyak tanda hamil anak lelaki.”

Betulkah orang kata tanda hamil anak lelaki atau perempuan boleh dinilai dari luaran semata-mata? Kalau ditanya dari sudut perubatan, tentulah tidak. Tetapi, ramai bidan dan orang-orang ‘lama’ amat percaya kepada telahan sebegini. Ia juga telah diamalkan sejak sekian lama sebelum teknologi ultrasound dibawa masuk ke dalam negara kita.

Jadi, percaya atau tidak, terpulanglah pada gerak hati masing-masing. Tapi, seronok juga untuk kita tahu, bukan?

7 Tanda Hamil Anak Lelaki Tanpa Imbasan Ultrasound

Berikut adalah 7 tanda hamil anak lelaki mengikut petua ibu-ibu zaman dahulu.

1. Posisi Dan Bentuk Perut

Tanda hamil anak lelaki yang paling popular adalah dilihat dari posisi janin dari luaran.

Mengikut telahan orang lama, jika perut anda kelihatan lebih condong ke atas, maka ia adalah diramal sebagai anak lelaki. Biasanya, perut akan kelihatan lebih melonjong ke hadapan.

Sebaliknya, jika posisi perut anda lebih melebar ke bawah, ini lebih dikaitkan dengan kehamilan anak perempuan. Bentuk perut pula kelihatan bulat dan lebih rata.

Foto Kredit: lovedbyparents.com

2. Penampilan Ibu Mengandung

Biasanya, tanda ibu yang mengandung anak lelaki dikatakan mempunyai perangai tidak suka berhias, tidak gemar bersolek, malas mandi, atau susah mendandan rambut.

Bezanya dengan kehamilan anak perempuan, mereka dikatakan lebih senang bergaya dan memakai pakaian yang cantik-cantik sepanjang masa.

tanda hamil anak lelaki
Foto Kredit: headcoveringmovement.com

3. Jenis Makanan Mengidam

Tanda hamil anak lelaki antaranya boleh dilihat dari segi pemilihan makanan atau tabiat mengidam juga.

Selalunya kalau ibu mengandungkan anak lelaki, dikatakan mereka ini lebih suka makan makanan yang masin atau masam.

Jika dibandingkan dengan kehamilan anak perempuan, ramai yang berpendapat mereka lebih suka makan makanan atau minuman yang manis, segar dan bersusu, ini tandanya hamil anak perempuan.

Foto Kredit: superiornutstore.com

4. Gerakan Bayi Dalam Kandungan

Dari ciri gerakan bayi dalam kandungan, ada yang meramalkan bahawa gerakan bayi dalam kandungan yang tidak terjangka adalah lebihcenderung kepada pembawaan anak perempuan. Sebaliknya, ritma yang teratur lebih dikaitkan dengan kehamilan anak lelaki.

Selain itu, ada juga teori yang mengatakan detak jantung yang kurang dari 150/minit merupakan indikator bahawa bayi yang dikandung adalah lelaki.

Foto Kredit: watania.net

5. Sifat Ibu

Ada yang berpendapat, antara tanda hamil anak lelaki adalah memiliki karakter yang sangat tegas, kuat terhadap pendiriannya, dan beberapa sifat yang biasanya dimiliki oleh seorang lelaki.

Sebaliknya, sifat lebih ‘moody’, sensitif, cerewet atau ‘angin’ biasanya dikatakan sebagai pembawaan anak perempuan.

Foto Kredit: goodtherapy.org

6. ‘Morning Sickness’

Banyak yang percaya bahawa morning sickness atau rasa mual dan muntah merupakan tanda hamil anak lelaki.

Sebaliknya, orang dulu-dulu mengaitkan kehamilan yang lebih mudah dan bebas daripada gejala ini apabila mengandungkan anak perempuan.

Foto Kredit: oumoma.com

7. Kaki Terasa Sejuk

Menurut petua orang dulu-dulu, kalau mengandung anak lelaki, suhu kaki lebih dingin dari biasanya. Manakala, kalau mengandung anak perempuan, seluruh tubuh akan berasa sedikit hangat.

Foto Kredit: huffingtonpost.com

Tak Kisah Lelaki Atau Perempuan, Yang Penting Sihat!

Jika diikutkan pandangan pakar perubatan, sebenarnya tiada perbezaan signifikan yang akan dirasakan oleh wanita mengandung sama ada semasa mengandungkan anak lelaki ataupun perempuan. Malah, ia dikaitkan dengan perubahan hormon yang berlaku serta persekitaran seseorang.

Apapun, yang penting anda menjaga kesihatan bayi anda sebaiknya. Sama ada lahirnya nanti lelaki atau perempuan, wajiblah kita bersyukur dan menghargai anugerah yang besar ini!

Kongsikan Artikel Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jom Baca Artikel Di Bawah